СТИХОВИ ДУШКА РАДОВИЋА –ТЕМА ОВОГОДИШЊИХ СУСРЕТА ДЕЦЕ
8.10.2012

Међународни дан детета обележен је у Светосавском дому у Нишу традиционалном манифестацијом “Сусрети пријатељства-Радост Европе 2012”, коју већ шест година успешно организује Црквено-играчки ансамбл Бранко, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишкогГосподина др Јована и покровитељство Градске општине Палилула. Ове године нишким малишанима представили су се: дечији ансамбл "Златно славујче"из Скопља (Македонија), фолклорни ансамбл из Сенте (Завичајни фонд „Стеван Сремац“), Дечји културни центар Београда, малишани Дечјег културно-образовног и рекреативног центра у Нишу.

„Данас је посебна радост, јер је зачет Јован Крститељ-подсетио је учеснике ове манифестације, у свом благослову Епископ нишки др Јован. На овај празник цела васељења хришћанска прославља Јована Крститеља који је био претеча Христов. А сигурно да праве радости неби било да Христос није васкрсао и да није победио смрт, ђавола и грех. Ту радост деца и они који имају детињу душу, чак и старци који су млади духом, осећају. Носилац те радости је наш народ и ви овде. То ће се највише осетити и показати у песми и игри. У име тога ја вас поздрављам, желим благослов Божији, пријатно вече а нашој дечици сваки благослов за узраст, за узрастање у висине небеса. Бог вас благословио, срећни били благословени, на многоја љета. У име Градске општине Палилула, као покровитеља “Сусрета пријатељства деце”, мале извођаче и организаторе програма поздравио је и отворио манифестацију Бобан Џунић, председник општине. „Овде у Светосавском дому, вечерас се радујемо деци, дајемо подршку њиховом развоју и стваралаштву. Захваљујући Црквено-играчком ансамблу „Бранко“ делић најстарије и највеће међународне дечје манифестације у Србији - "Радост Европе" опет је у нашем граду.  Желим да вас подсетим- истакао је председник Џунић, да овај програм вечерас посвећујемо и Душку Радовићу, великом српском али и нишком ствараоцу за децу поводом  обележавања 90 година од његовог рођења.

У стиховима Душка Радовића - "Спуштајмо потоке у реке широке, развијајмо леве и десне притоке", који су одабрани као тема овогодишњих сусрета деце Европе, мали извођачи су пронашли инспирацију да својим програмом допринесу развијању еколошке свести. Био је то веома занимљив културно-уметнички програм. Наступ учесника манифестације, у нишком Светосавском дому поздрављен је бурним аплаузом а уметнички руководилац Црквено-играчког ансамбла „Бранко“, Миљко Петровић, у знак захвалности и будуће сарадње уручио је захвалнице извођачима. (Текст и фотографије Д.Видојковић)

Галерија слика